SİZDEN GELENLER
SİZDEN GELENLER
L-Lysine HCl
Lizin proteinlerde bulunan 22 aminoasitten biridir. 4-aminobütil yan zinciri nedeniyle, histidin ve arginin gibi bazik aminoasitler grubuna dahildir. Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitin hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L- Lizin’dir. Formül: C6H14N2O2 Molar kütle: 146,19 g/mol IUPAC numarası: Lysine Suda çözünürlük: 1,5 g/cm³ İçinde çözündüğü madde: Su Sınıflandırma: Amino asit
L-Valin
Valin proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. İsmini "valerian" isimli bitkiden almıştır. Beslenme açısından dışarıdan alınması zorunlu olan besin maddelerindendir. Orak hücreli Akdeniz anemisinde hemoglobinlerde, bir mutasyon sebebiyle valin, hidrofilik olan glutamik asitin yerini almıştır. Formül: C5H11NO2 Molar kütle: 117,151 g/mol IUPAC numarası: Valine Erime noktası: 298 °C İçinde çözündüğü madde: Su Molekül kütlesi: 117,15 g·mol−1
L-Glutamin
Glutamin proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L Glutamin’dir. Formül: C5H10N2O3 Molar kütle: 146,14 g/mol Erime noktası: 185 °C IUPAC numarası: Glutamine İçinde çözündüğü madde: Su Sınıflandırma: Amino asit,
L-Triptofan
Triptofan proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Genetik kodu UGG'dir. Nonpolar bir aminoasittir. İndol halkası içerir. Esansiyel bir aminoasittir. Glukojenik ve ketojenik aminoasittir. Piruvat ve asetil KoA üzerinden yıkılır. Yapısında bulunan indol halkası çeşitli bileşiklerin yapısına katılır. Formül: C11H12N2O2 Molar kütle: 204,23 g/mol IUPAC numarası: Tryptophan or (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-yl)propanoic acid Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc İçinde çözündüğü madde: Su
L-Lösin
Lösin DNA tarafından kodlanan 20 aminoasitten biridir. İzolösin ve lösin birbirlerinin izomeridirler. Beslenme açısından lösin dışarıdan alınması elzem olan bir aminoasittir. Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Formül: C6H13NO2 Molar kütle: 131,17 g/mol IUPAC numarası: Leucine Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Sınıflandırma: Esansiyel Amino Asitler PubChem Bileşik Kimlik Numarası: 6106
L-Izolösin
İzolösin proteinlerin yapısında bulunan, DNA tarafından kodlanan 20 temel aminoasitten biridir. Hemen hemen tüm proteinlerde izolösine rastlamak mümkündür. Formül: C6H13NO2 Molar kütle: 131,17 g/mol Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Sınıflandırma: Amino asit PubChem Bileşik Kimlik Numarası: 791
L-Treonin
Treonin canlıların yapısında yaygın olarak bulunan 20 aminoasitten biridir. Beslenme açısından insanların yiyecekler yoluyla dışarıdan almaları gerekli olan aminoasitlerdendir. Formül: C4H9NO3 Molar kütle: 119,1192 g/mol Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Suda çözünürlük: (Su, g/dl) 10.6(30°),14.1(52°),19.0(61°) PubChem Bileşik Kimlik Numarası: 6288 Sınıflandırma: Amino asit, Proteinogenic amino acid
Vitamin B1
Tiyamin, bir diğer ismiyle B1 vitamini, kimyasal formülü C12H17ClN4OS olan renksiz bir bileşiktir. "Thio-vitamine" ("sülfür-içeren vitamin") anlamına gelmekte olup suda çözülebilen B kompleks vitaminlerinden birisidir.
İlk keşfedilen B vitaminidir. 1926 yılında saf olarak elde edildi. Karbonhidrat metabolizması için çok önemlidir. Tiamin pirofosfat (TPP) tiyaminin aktif şeklidir ve pirüvat dehidrogenaz, a-keto-glutarat dehidrogenaz, transketolaz enzimlerine koenzimdir. Pirüvat dehidrogenaz ve a-keto-glutat dehidrogenaz karbonhidrat metabolizması için gerekliyken, transketolaz pentoz fosfat yolunda aktivite gösteren bir enzimdir.